Természettudományos háttér

A szemtermés

  • A szemtermés felépítése

  • Mi miért van benne és hogyan viselkedik a tésztában?

Az őrlés

  • Malom típusok

  • Az őrlés menete

  • Az őrlés paraméterei miképp befolyásolják a liszt és a tészta tulajdonságait

Lisztvizsgálat

  • Lisztvizsgálati módszerek

  • Az egyes paraméterek milyen liszt- és tésztatulajdonságokat okoznak?

  • Melyik liszttel hogyan célszerű bánni?

A kovászban zajló folyamatok

  • Milyen lények vannak benne?

  • Alkoholos erjedés

  • Tejsavas erjedés

  • Mikróba szaporodási görbe és összevetése a kovásszal és a tésztával

A tésztaképződési folyamatok

  • A víz, az oxigén és a só szerepe

  • Tésztavezetés

Dagasztás

Érlelés

Formázás

Kelesztés

Sütés

  • Nem dagaszt, sokszor hajt módszer

A kovászolás táplálkozásélettani jelentősége

Similar Posts